Lokal Creators / Minna Arponen
Minna Arponen on helsinkiläinen korusuunnittelija ja -valmistaja. Hänen yleisin inspiraationsa lähde on arki ja sitä ympäröivät esineet. Hän lähestyy materiaaleja leikkisällä asenteella ja yrittää vangita niiden luonnollista olemistapaa. Viime aikoina häntä on kiehtonut pienet lasihelmet, joilla hän leikki lapsuudessaan. Vierailimme hänen työhuonellaan, jossa suurin osa hänen teoksistaan syntyy, ellei raitiovaunumatkoilla kaupungin halki.
Lokal Creators / Minna Arponen
Minna Arponen on helsinkiläinen korusuunnittelija ja -valmistaja. Hänen yleisin inspiraationsa lähde on arki ja sitä ympäröivät esineet. Hän lähestyy materiaaleja leikkisällä asenteella ja yrittää vangita niiden luonnollista olemistapaa. Viime aikoina häntä on kiehtonut pienet lasihelmet, joilla hän leikki lapsuudessaan. Vierailimme hänen työhuonellaan, jossa suurin osa hänen teoksistaan syntyy, ellei raitiovaunumatkoilla kaupungin halki.
Lokal: Mistä ammennat inspiraatiota korujesi muotokieleen ja niitten luomiseen?
Minna Arponen: Suurin inspiraation lähteeni on oma arkinen elämäni ja sen sisältämät yllättävät yksityiskohdat. Annan paljon tilaa mielikuvitukselleni ja koen uuden luomisen eräänlaisena leikkinä materiaalien parissa. Myös sanoilla ja sanonnoilla on tärkeä rooli varsinkin uusien teosten alkuvaiheissa. Rakastan suomenkielen rikkautta ja loputonta sanaleikkien määrää!
L: Mitkä ovat joitain sinulle tärkeitä periaatteita työ- ja valmistusprosesseissa?
M.A.: Olen huomannut, että mitä pidempään olen korujen parissa työskennellyt, sitä vaikeampaa minun on luoda mitään pelkästään visuaalisista lähtökohdista. Mieleni hakee konseptia ja kokonaisuutta, jossa jokainen valinta, päätös, materiaali ja muoto ovat yhteydessä toisiinsa. Siksi uusien teosten luomisessa voi kestää pitkiäkin aikoja ja tälläkin hetkellä työpöydälläni on useampi eri teos, jotka odottavat oikealta tuntuvia ratkaisuja.
Minulle on tärkeää kokea leikkimisen vapautta työskennellessäni. Sitä mielentilaa ei kuitenkaan ole helppoa tavoittaa aikuisen vakavassa ja kiireisessä elämässä.
Myös materiaalit sekä niiden kestävyys on ehdoton perusperiaate minulle. Käytän tällä hetkellä pääosin pieniä lasihelmiä, jotka valmistetaan Tšekissä ja Japanissa. Minulle on tärkeää luoda koruja, jotka kestävät käyttöä eivätkä kulu tai muutu suunnittelemistani. Lasihelmien ohella käytän materiaalinani hopeaa, koska sitä on miellyttävä työstää ja se on helposti kierrätettävissä ja käytettävissä uudelleen.
L: Minkälainen suhde sinulla on korutaiteeseen?
M.A.: Koen korutaiteen omaksi taiteenlajikseni, koska se on muista taiteenmuodoista poiketen suorassa yhteydessä ihmiskehoon eikä sillä ole samalla tavalla materiaalisia rajoja kuin muilla perinteisillä taiteenmuodoilla. Ehkä juurikin korutaiteen määrittelemisen vaikeus kiehtoo minua. Jokin teos voi olla korutaidetta kokonsa, materiaalinsa tai muotojensa kautta ja samanaikaisesti se voi olla luettavissa käsitetaiteena tai kuvanveistona.
Korutaide on mielestäni aivan liian aliarvostettu ja unohdettu taiteenlaji varsinkin täällä Suomessa. Toisin kuin muut perinteiset taidemuodot, korutaideteos voi olla päälle puettava tai mukaan otettava, jolloin syntyy syvempi, henkilökohtaisempi yhteys teokseen. Olen kiitollinen Lokalin tuesta korutaidetta kohtaan ja tilan antamisesta monille lahjakkaille korutaiteilijoille.
L: Mikä sai sinut työskentelemään korujen parissa? Minkälainen merkitys materiaaleilla on suunnittelu- ja tekoprosesseissasi?
M.A.: Koen, että olen läpi elämäni ollut jollain tavalla käsityöläinen tai ainakin kokenut suurta vetoa käsin tekemiseen. Ennen korumuotoilijan opintojani Lahden Muotoiluinstituutissa, josta valmistuin vuonna 2019, opiskelin ja valmistuin Kelloseppäkoulusta, jossa pääsin ensimmäistä kertaa perinpohjaisesti tutustumaan ja työskentelemään erilaisten metallien parissa kolmen vuoden ajan. Todella tarkkaa ja vakaata kättä vaativat opinnot sekä kappaleiden valmistaminen käsin tuntuivat omalta jutultani, mutta kaipasin vapautta tarkoilta, teknisiltä vaatimuksilta. Koulun jalometallitunnit ja korujen valmistaminen hopeasta tarjosivat täydelliseltä tuntuvan kombinaation kiinnostukselleni sekä kyvyilleni.
Pitkähkö taustani käsityöläisenä näkyy työskentelyssäni tänäkin päivänä. Tarkkuutta ja pitkäjänteisyyttä vaativat valmistusvaiheet esimerkiksi lasihelmistä valmistetuissa koruissani ovat minulle antoisa ja nautinnollinen tapa työskennellä. Minulle on tärkeää valmistaa koruni alusta loppuun itse ja juurikin käsityömenetelmin. Monet työvaiheet, jotka vaikuttavat yksitoikkoisilta ja vaativat pitkäjänteistä toistoa toimivat minulle meditaation tavoin. Yksi kerrallaan solmin lasihelmet virkkuukoukun avulla paikoilleen, jolloin koko helmien jono edustaa hengitystäni ja aikaa, jonka olen saanut viettää teoksen parissa.